Transferpremie automonteurs zin of onzin?

Recent hebben diverse werving & selectie bureaus in de autobranche een transferpremie in het leven geroepen om monteurs er toe te bewegen de overstap te maken naar een andere baan. De transferpremie is ingegeven door het tekort aan gekwalificeerd personeel in de werkplaatsen van dealers en universele garages.

De oorzaak van het tekort ligt in het al jarenlang ontbreken van waardering voor deze vakmensen, zowel gemeten op de sociale ladder als ook in de vorm van een relatief lage beloning.

Snelle oplossingen zijn er eigenlijk niet, omdat de uitstroom van de auto-technische opleidingen bij lange na niet toereikend is om aan de vraag te voldoen. De instroom op de opleidingen laat daarnaast te wensen over.

De oplossing voor korte termijn is dus om de werkzame automonteurs te laten veranderen van werkgever. Vanzelfsprekend is het gevolg hiervan een verschuiving van het probleem.

Een premie lijkt misschien een aantrekkelijk middel om deze doelgroep te laten bewegen op de arbeidsmarkt. De vraag is echter of de werkgevers er bij gebaat zijn. Het is tenslotte zo dat de monteurs die nu bij de opdrachtgever in dienst zijn en een nieuwe collega krijgen ook opmerkzaam gemaakt worden op een dergelijke premie, waardoor bestaand personeel weer wegloopt en het probleem van onderbezetting blijft bestaan.

Het bieden van een goede werkomgeving, ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, loopbaanbegeleiding en een goede beloning leveren voldoende ruimte op voor onderscheid en daarnaast langere binding tussen werkgever en werknemer.

Ik zie het toekennen van premies dan ook als onzinnig en als opdrachtgever zou ik me dan ook achter de oren krabben of een dergelijk bureau wel mijn HR-partner zou moeten zijn. Ik zet me in om voor mijn opdrachtgevers het juiste personeel te vinden met een lang samenwerkingsverband als doelstelling, niet om CV's te schuiven. Dan kan het mogelijk wat langer duren om de invulling te geven aan een vacature, maar het is gebaseerd op inzet en vakmanschap!
Er wordt gewerkt aan een nieuwe HoReCa CAO......
Wáár wil een automonteur graag werken?
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 17 november 2019

© 2018 24People | Algemene Voorwaarden | Privacy Statement | Webdesign Wisedesigners.nl