24people

De 15 meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Veel sollicitatieprocedures verlopen hetzelfde. Er bestaan natuurlijk ook heel veel clichés over het solliciteren. Een van die clichés is dat een goede voorbereiding het halve werk is en dit blog past daar goed bij. Dit zijn de 15 meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek dus daar kun je alvast rekening mee houden.

1. Vertel eens wie je bent!

Dit is bij uitstek de meest gestelde vraag. De werkgever hoort jou graag iets over jezelf vertellen en geeft je de mogelijkheid om alles eruit te gooien. Dit is soms een beetje tricky. Het interesseert de werkgever niet zo heel veel hoe jouw golden retriever heet of voor welke voetbalclub je bent; de werkgever wil weten of jij geschikt bent voor de job. Bereid dus een verhaal voor waarin je iets verteld over je studie, je werkervaring en dergelijke zaken. Dit kun je natuurlijk aanvullen met dingen als vrijwilligerswerk dat je in je vrije tijd doet of hebt gedaan, of bepaalde prestaties die je in je vrije tijd hebt behaald. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sporten op hoog niveau. Dit zegt veel over je mentaliteit en discipline. Het kan geen kwaad om je verhaal een beetje extra persoonlijke glans te geven. Ben je drummer in een coverband of een fanatieke mountainbiker? Laat dit gerust weten, maar leg er niet de nadruk op.

2. Waarom wil je bij ons werken?

Laat bij een vraag als deze merken dat jij je huiswerk goed hebt gedaan. Wat voor product of dienst levert het bedrijf? Vertel dan waarom jou dit aanspreekt en nog beter: waarom je dit meer aanspreekt dan bij een concurrent. Dat laat zien dat jij je ook hebt verdiept in de markt. Bedenk ook wat de werkgever graag wil horen. Noem het bedrijf innovatief, sociaal, vrij, of wat dan ook van toepassing is op het bedrijf. Je kunt natuurlijk ook de historie en traditie prijzen van een familiebedrijf dat al jaren op de markt actief is.

3. Wat weet je over ons bedrijf?

Hiervoor geldt ongeveer hetzelfde als bij de vorige vraag. Laat zien dat jij je huiswerk hebt gedaan! Verdiep je in het bedrijf, de mensen, de historie, de klanten, de markt, de concurrenten en natuurlijk het product of dienst dat het bedrijf levert! Vertel ook waarom dit jou heeft gemotiveerd om te solliciteren.

4. Hoe denk jij over de inhoud van deze functie?

Allereerst: als je dit niet zeker weet, zeg het dan eerlijk. Vertel gewoon wat je wél weet en vraag gerust naar de dingen die je nog graag zou willen weten. Op deze manier toon je ook doelgerichte interesse. Mocht je wel een goed antwoord kunnen formuleren, houd het dan kort en richt je op de taken en verantwoordelijkheden die bij de functie horen.

5. Wat spreekt jou aan in deze functie en wat niet?

Noem hierbij niet alleen positieve zaken, dat is ongeloofwaardig. Wees echter wel subtiel. Noem bijvoorbeeld drie of vier positieve punten en zet daar één minpunt tegenover die niet zo belangrijk is. Pas wel op dat je geen voordelen noemt die op de functie niet van toepassing zijn. Zeg bijvoorbeeld niet dat je het leuk vind om bij klanten over de vloer te komen als je vrijwel altijd op kantoor zit in de desbetreffende functie.

6. Wat zijn jouw sterke punten?

Niemand houdt van opscheppen, maar bij deze vraag krijg je de kans om op integere wijze jouw sterkste kanten te benadrukken. Benoem hierbij een aantal competenties voor op de werkvloer en onderbouw die met een aantal voorbeelden uit de praktijk. Misschien kun je ook een paar positieve punten opnoemen die in functioneringsgesprekken uit het verleden naar voren kwamen.

7. Wat zijn jouw zwakke punten?

Tijd voor een beetje zelfreflectie. Beantwoord deze vraag niet met een verdraaid positief punt als: ‘Ik sla wel eens door in mijn werk’, of ‘Ik vraag veel van mijn collega’s’. Vertel gewoon wat je aan jezelf wil verbeteren, of misschien nog wel beter: wat kwam er in functioneringsgesprekken naar voren als verbeterpunt? Laat merken dat jij jezelf graag wil ontwikkelen, maar sla niet door in deze zelfreflectie. Zorg ervoor dat je zelfverzekerd overkomt.

8. Hoe functioneer jij binnen een team?

Ben jij een teamplayer? Hoe ga jij om met collega’s in zowel zakelijk, als sociaal opzicht? Licht dit toe aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden. Wellicht heb je wel eens een etentje georganiseerd voor je afdeling in de vrije tijd, of heb je in een personeelsvereniging of de redactie van het personeelsblad gezeten. Voor werkgevers is dit zeer interessant om te weten.

9. Waarom ben jij de geknipte kandidaat voor deze functie?

Een vraag waarbij het antwoord lijkt om die van vraag 6. Benadruk een aantal competenties die juist voor deze job erg relevant zijn. Geef de werkgever een reden om jou aan te nemen; vertel hoe jouw ervaring, ambities en talenten van toegevoegde waarde kunnen zijn voor het bedrijf.

10. Waarin onderscheid jij je van andere kandidaten?

Deze vraag wordt vaak gesteld, maar eigenlijk is het antwoord hierop hetzelfde als op de voorgaande vraag. Benadruk een aantal competenties die juist voor deze job erg relevant zijn. Geef de werkgever een reden om jou aan te nemen; vertel hoe jouw ervaring, ambities en talenten van toegevoegde waarde kunnen zijn voor het bedrijf.

11. Wat zoek jij in een baan?

Het gaat er voor veel werkgevers om of er een klik is. Dit is dus wederzijds en dat wordt wel eens vergeten. Vertel gewoon wat jij belangrijk vind in je werkomgeving. Matcht dit niet met het bedrijf, dan zit je beter op je plek bij een andere organisatie.

12. Waar zie jij jezelf over vijf jaar?

Een vraag waarop je eigenlijk het antwoord niet weet. Dit is van zoveel factoren afhankelijk, dat je er geen waardevol antwoord op kan geven. Of toch wel? Een werkgever wil als antwoord op deze vraag graag horen hoe ambitieus jij bent. Ben jij over vijf jaar afdelingschef? Operationeel manager? Heb jij dan een universitaire studie afgerond? Zijn deze doorgroeimogelijkheden er wel? Allemaal belangrijke punten voor een werkgever om rekening mee te houden.

13. Hoelang denk je bij dit bedrijf te blijven werken?

Om een lang verhaal kort te maken: de werkgever wil gewoon weten of het zin heeft om energie, tijd en geld in jou te investeren. Het wil niet zeggen dat je geen ambities mag hebben. De werkgever zal snappen dat dit ook deels afhankelijk is van de doorgroeimogelijkheden die hij jou kan bieden.

14. Waarom ben je op zoek naar een andere baan?

Blijf onder alle omstandigheden positief over je vorige werkgevers, collega’s en leidinggevenden. Heb het niet over arbeidsvoorwaarden, persoonlijke zaken of andere gevoelige zaken. Zorg ervoor dat je een logisch verhaal voorbereid waarin je verteld dat je vorige baan erg leuk was, maar dat je toe was aan een nieuwe uitdaging. Onderbouw vervolgens goed waarom je toe was aan die volgende stap. Het kan ook zijn dat je ontslagen bent door je vorige werkgever, of dat je contract niet werd verlengd. Speel open kaart en wees hier eerlijk over. De waarheid komt namelijk altijd boven tafel.

15. Vragen?

De werkgever of recruiter zal altijd vragen of jij nog vragen hebt. Beantwoord dit nooit met ‘nee’. Bereid een aantal goede vragen voor, waarmee je laat zien dat jij je in het bedrijf hebt verdiept. Een goede vraag zou bijvoorbeeld kunnen zijn: ‘Wat is kenmerkend voor een typische werkdag bij jullie bedrijf?’.

Zorg er dus goed voor dat je deze vragen goed voorbereid. De kans is groot dat je een groot deel van deze vragen moet beantwoorden.

Bron : Blog van Manschap